CO JE TO MACRAMÉ

macrame-nastenna-dekorace-madelaine

 

 

Macramé (česky drhání) je nejstarší textilní technika ručního vázání uzlů, pomocí kterých vznikají rozmanité textury, geometrické ozdobné obrazce a ornamenty.

Toto řemeslné umění získalo v dnešní době znovu popularitu a využívá se k vytváření nástěnných bytových dekorací, závěsů na květináče, šperků a mnoho dalších krásných dekorativních předmětů.

 

Tento styl mě okouzlil pro svou jedinečnou originalitu a nekonečné možnosti zdobení. Využívám ho nejen na macramé dekorace na dřívku, ale také nádherně vyniká na mých lapačích snů.

 

 

macrame-lapac-snu

 

 

Historie macramé

Techniku macramé přinesli do Evropy Maurové přes Španělsko asi ve 13. století, ale svůj původ má v arabských krajinách. Jedno z prvních zaznamenaných použití uzlů ve stylu macramé se objevilo v řezbách Babyloňanů a Asyřanů. Arabští tkalci používali tuto metodu ke zdobení okrajů koberců, šál a tkaných gobelínů třásněmi.

 

Slovo macramé je odvozeno z arabského "migramah" – ozdobné třásně nebo okrasný lem. Podle jiných pramenů pochází z tureckého "magrama" – vyšívaný šáteček anebo ubrousek.

Ve středověku se drháním zhotovovaly z jemných lněných a hedvábných nití krajky. Velmi populární se stalo ve viktoriánském období v 19. století v Anglii, kdy mnoho domácností zdobily macramé třásně ubrusy, přehozy a závěsy.

 

Macramé bylo také oblíbenou činnosti námořníků, kteří při svých plavbách vytvářeli sítě na spaní, opasky nebo zdobení lodních zvonů. Díky nim se rozšířilo po celém světě a promísilo se s místními tradicemi.

 

 

 

makrame-dekorace

 

 

 

V 70. letech získalo drhání znovu velkou oblibu, ale v 80. letech brzy vyšlo z módy. Dnes se opět vrací v nové moderní podobě a v různých designech krášlí interiéry v bohemian, hygge a skandi stylech bydlení.

Vznikají umělecké macramé nástěnné dekorace, závěsy na květináče, lapače snů, houpací sítě, závěsná křesla, síťové tašky, polštáře, macramé pírka, šperky, přívěšky a další krásná díla, která využívají kreativních možností macramé uzlů.

 

Každý tvůrce vytváří jiné osobité variace a tak přicházejí na svět nové a nenapodobitelné originály. V dnešní době se používají krásné šňůry z recyklované bavlny, které jsou příjemné na dotek a vytvářejí útulnou domácí atmosféru.

 

 

 

 

Krásné snění, noční i denní 

Monika

 

 

Líbil se ti článek? Poděl se o něj s ostatními, jistě někoho obohatí. Za jeho sdílení ti děkuji. 

Zpět do obchodu