MANDALA JAKO SYMBOL

 

Galerie_plakáty (kopie)

 

 

Plakáty s motivy lapačů snů a mandal 

 

Nedávno jsem začala po večerech kreslit mandaly. Fascinovaly mě rozmanité ornamenty, které vznikaly, když jsem se nechala vést. Jakoby ruka sama věděla, jaký bude další tah. Postupně se vrství, až vzniká složitý obrazec, na který se pak nemůžu vynadívat. Rozhodla jsem se o ně podělit i s vámi, a tyto obrázky najdete u mě na Fleru.

 

Pro svou symetrii jsou harmonizační a mají pozitivní vliv na člověka i prostor. Je v nich vtiskuta energie, která se vytváří během tvorby. U některých vím, že budou působit jako ochrana nebo vyjadřují určitou symboliku. Třeba mandala Nekonečno znázorňuje rozmanitost a krásu našeho světa. Stejně jako originalita a kresba každé sněhové vločky, je vše složeno z podobné vnitřní krásy. Pomáhá najít si své místo ve světě, vlastní cestu a potenciál. Každý jsme důležitým bodem v celém obrazu světa.

 

 

 Plakat-lapac-snu-mandala (kopie)

 

 

Na jednom obrázku pracuji asi týden a je to úžasný pocit přítomnosti, meditace a inspirace. Pochopila jsem, že jsou symbolem sjednocení a rovnováhy, propojují  v sobě jednotlivé prvky v jeden celek. Základem je bod uprostřed obrazce a kruh, který harmonicky spojuje čtverec. Kolo symbolizuje absolutno, nekonečno a čtverec představuje Zemi, hmotu.

 

Důležitý je střed, který je místem počátku a může být propojením s hlubší moudrostí. Když se diváte na střed, tak mandala jakoby ožije.

Každá kultura i člověk má odlišné zpracování tohoto motivu, mně se líbí, když zároveň působí jako šperk. Mandaly se objevují v různých podobách kruhových ornamentů napříč kontinenty, například a pro zajímavost — v Americe používají Indiáni, jako mandalu, lapač snů.

 

 

Krásné snění, noční i denní

Monika

 

Líbil se ti článek? Neboj se ho sdílet se světem. Za jeho šíření ti děkuji

 

Zpět do obchodu